BeFunky Collage

Интересни факти за едни од најпознатите градби во светот

Пирамидите во Египет Пирамидите првично биле прекриени со сјаен мермерен слој. Тој допринесувал кон нивната монументалност и вистински ја праставувал големината на фараоните. Тие со тој слој би биле видливи дури од планините во Израел. Но за жал овој слој е разрушен за време на повеќе…

2

Како да ги користите светлите бои во уредувањето на домот

Светлите бои се враќаат во уредувањето на просторот и тоа на голема врата. Во продолжение следуваат шеми и предлози за тоа како да ги примените. Доколку не сте сигурни со боите, започнете со светли декорации за да видите дали ќе ви се допадне. Деталите прават повеќе…

BeFunky Collage

Изненадувачки факти за архитектурата за кои веројатно не сте слушнале

Aрхитектурата била олимписки спорт Иако веќе заборавена како олимписка дисциплина, архитектурата била важен дел од Олимпијадата од 1912 до 1948. За прв пат била вклучена во 1912 на Олимпијадата во Стокхолм. Темата на која се натпреварувале била „Планирање на модерен град“ . Златен медал земале повеќе…

fun-ceiling-instagram-1532728363

Дали таванот навистина може да се декорира?

Постојат многу предрасуди по ова прашање, па така оние кои сакаат да играат на сигурно најчесто го заобиколуваат плафонот. Но доколку се осмелите да го декорирате, можете да добиете интересен дел од просторот кој е лесен за одржување. Декорирањето на плафонот не се содржи само повеќе…

french-interior-design-rules-07-1501534678

Француски стил на уредување: 5 едноставни правила за убаво уреден дом

Денес  ви подготвивме 5 правила на францускиот стил за уредување на домот со кои ќе добиете едноставен и шик животен простор. Почитувајте го потеклото на стилот Францускиот начин на уредување потекнува од 17 и 18 век и по овој терк биле уредени повеќето станови во повеќе…

Portonovi - Luxury Resort, Mega Yacht Marina - Inspiringly Different Residences, Villas and Apartments - Montenegro - Europe by Az

Посета на референтни објекти во Црна Гора под покровителство на Кнауф

Оваа година имавме чест да бидеме гости на една од најреномираните компании во нејзината област – Кнауф. За време на посетата имавме прилика да го видиме комплексот Портонови во Црна Гора, кој ќе располага со хотели, приватни вили, приватни плажи и пристаниште и е направен повеќе…

fengshui

Фенг Шуи – 8те нивоа на знаење

Фенг шуи доаѓа од кинескиот кантонски дијалект и потекнува од зборовите фенг (ветер) и шуи (вода), кои еволуирале во денешната форма. Некои велат дека фенг шуи претставува и правилно сместување. Но сите се согласуваме дека целта на фенг шуи е создавање на поздрава и похармонична повеќе…

temoplate

Дали знаете кој е креатор на најпознатите архитектонски дела во светот?

Ајфелова Кула Проектот за кулата прв пат бил презентиран на Светски саем (Exposition Universialle) кој во тоа време се оддржувал во Париз и бил  место каде се презентирале новите инвенции.  Проектот го бил изведен од страна Александар Густав Ајфел. Иако сите заслуги  му се препишани повеќе…

1-18

Монохроматски стил на уредување на просторот

Еден од начините да создадете впечатлив, но сепак едноставен стил во вашиот дом е монохроматското уредување. За да го постигнете овој ефект е потребно да  користите една боја во сите нејзини нијанси. Со овој начин на уредување нe можете многу да згрешите се додека ја повеќе…

danok11

Зошто да купите НОВ стан од инвеститор, а не од физичко лице – од даночен аспект?

При купување на НОВ стан е важно да се знае дали лицето од кое се купува станот е физичко или правно лице. На остварениот промет на недвижности се плаќа данок на промет на недвижности. Што е промет на недвижности, како настанува и кој го утврдува? повеќе…